Mostovi koji spajaju ljude | Vojvođanska Svaštara
Svastara >> Mostovi koji spajaju ljude

Mostovi koji spajaju ljude

Meni

Vesti i događaji


Kursna lista

Novi Sad je svoje oslobođenje 1945. dočekao bez mostova. Dve strane Dunava ponovo su povezivale skele i čamci. Ubrzo, za svega dvadeset dana postavljen je

Novi Sad je svoje oslobođenje 1945. dočekao bez mostova. Dve strane Dunava ponovo su povezivale skele i čamci. Ubrzo, za svega dvadeset dana postavljen je pontonski železnički i drumski most. Služio je svega godinu dana, a njegovu prelaznu funkciju preuzima Most maršala Tita koji sagrađen, takođe, u rekordnom roku za samo 160 dana i pušten je u saobraćaj u januaru 1946. godine. Svečano ga je otvorio sam Tito. Izgrađen je na postojećim stubovima Mosta kraljevića Tomislava. Bio je to prvi stalni čelični most izgrađen u Evropi posle Drugog svetskog rata. Preko njega su prelazili i vozovi sve do 1962. kada je izgrađen Žeželjev most, koji je bio sagrađen od prenapregnutog betona, što je bilo veliko postignuće naših graditelja s obzirom da je to bio prvi most ovako građen u Evropi, a drugi u svetu. Most je nosio ime svog konstruktora Branka Žeželja i predstavljao je ključnu sponu u železničkom saobraćaju na koridoru 10 od međunarodnog značaja

Povodom oslobođenja grada 23. oktobra 1981. godine Novosađani dobijaju još jedan most preko Dunava, Most slobode. Idejni tvorac elegantne i smele građevine i glavni autor projekta bio je akademik Nikola Hajdin, koji je ispunio želju građana Novog Sada, da osim funkcionalnog imaju i lep moderan most.

Na žalost sva tri mosta srušena su u bombardovanju 1999. godine. Dunav se ponovo morao prelaziti skelama i čamcima. Posle svega istorija Novog Sada može se ispričati kroz građenje i rušenje njegovih mostova.

Da nisu rušeni, Dunav kod Novog Sada premošćavalo bi čak devet mostova čvrste konstrukcije.

Trenutno tri mosta spajaju Srem i Bačku. Na mestima porušenih izgrađeni su novi mostovi.

Ostaje nam da se nadamo da će ovi mostovi odoleti ljudskim sukobima, te da će konačno kao što je verovao i naš nobelovac Ivo Andrić spajati, ne samo obale, nego i ljude.